EM-NYHETER

Bordtennis-EM 2023 till Malmö

av | 2022-11-07 | EM-nyheter

Det står nu klart att lag-EM i bordtennis kommer att gå av stapeln i Malmö. Spelplatsen är Malmö Arena och mästerskapet kommer genomföras mellan 10–17 september 2023.

Bordtennis är en av de stora världssporterna och ett europeiskt mästerskap röner intresse i såväl Europa som i övriga världen. Både dam- och herrturneringen har 16 tävlande lag som delas upp i 4 grupper. Därefter väntar slutspel med kvartsfinaler, semifinaler och final. Totalt blir det 32 anmälda lag. Ett stort bordtennismästerskap kommer att sätta Malmö på ”bordtenniskartan” och bidrar till att stadens, och även hela regionens, bordtennisföreningar kan rekrytera nya medlemmar.

– Vi är väldigt glada att Malmö blir värdstad för ett så stort mästerskap som bordtennis-EM. Nu ska vi arbeta med att ta fram aktiviteter runt mästerskapet som ska uppmuntra fler tjejer och killar att prova på pingis. Det är verkligen en sport för hela livet och engagerar såväl unga som äldre, säger Ewa Bertz (L), fritidsnämndens ordförande.

Svenska Bordtennisförbundets ambition är att miljöcertifiera Bordtennis-EM vilket ligger helt i linje med Malmö stads ambitioner som den hållbara staden.

– Äntligen står det klart att vi kommer kunna välkomna bordtennisfamiljen till min hemstad Malmö och fantastiska Malmö Arena. Vi är glada över att kunna bjuda in till det första hållbara bordtennismästerskapet någonsin, utan bil- och busstransporter, vilket ligger helt i linje med Svenska Bordtennisförbundets strategi. Jag är övertygad om att mästerskapet kommer öka intresset för vår sport, som kan utövas av alla hela livet, såväl i staden som i regionen och hela landet, säger Svenska Bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling.

Fakta
Senaste gången Sverige arrangerade ett europamästerskap i bordtennis var 1990 då Göteborg och Scandinavium stod som värdar. På den tiden spelades lag- och individuella klasser samtidigt och Sverige tog inte mindre än tre medaljer varav två guld. Mikael Appelgren tog sitt tredje EM-guld i singel och herrlaget med Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson, Mikael Appelgren, Peter Karlsson och Erik Lindh, segrade i lagturneringen.