OM MALMÖ

VÄLKOMMEN TILL MALMÖ!

EN DESTINATION – TVÅ LÄNDER

Det är ingen slump att så många väljer att besöka Malmö. Det är en ung, nyfiken och kreativ stad präglad av nytänkande. Transporttjänster i världsklass, minimala avstånd och toppmoderna konferensfaciliteter garanterar smidighet, och låter dig fokusera på det viktiga – din vistelse.

Malmö Stad är värd för stora evenemang och har ett rikt förenings- och kulturliv. Här finns ett brett utbud och man arbetar aktivt för att främja stadens hållbarhet, mångfald samt är en tillgänglig och jämlik stad för alla.

Malmö erbjuder också den unika möjligheten att uppleva två länder under ett och samma besök. Att ta sig hit är lätt. Gå ombord på tåget, njut av havsutsikten från Öresundsbron. 30 minuter senare står du på Rådhuspladsen i Köpenhamn, hjärtat av den livliga danska huvudstaden. Malmös fördelaktiga läge öppnar unika möjligheter. Du kan njuta av två länder i ett enda besök.

Malmö ligger bara 20 minuter från Skandinaviens största flygplats, Kastrup. Malmö Airport och Kastrup erbjuder tillsammans direktflyg till 156 destinationer över hela världen. Och när du väl landar är det också enkelt att resa vidare – tåg från Köpenhamns flygplats till Malmö går var tjugonde minut, och bussar går kontinuerligt från Malmö flygplats och stannar på flera ställen i centrala Malmö.

Malmös kompakta stadskärna erbjuder inte bara en trevlig och härlig atmosfär, den gör det också möjligt för dig att utforska hela staden även om du bara är här en kort stund. Du är aldrig långt från restauranger, kulturella aktiviteter, nöjen och pittoreska parker. Stadens bussar och tåg går ofta och punktligt, och det finns gott om taxibilar.

ULTRAMODERNA MÖTESPLATSER OCH HOTELL

Från små informella möten till stora, internationella kongresser med 15 000 deltagare – Malmö rymmer alla. Här hittar du ultramoderna konferensfaciliteter som erbjuder service och flexibilitet i världsklass.

Hotellkapaciteten är riklig. Centrala Malmö har cirka 4 000 hotellrum och lägger man till i Lund och Köpenhamn (mindre än 30 minuter bort) ökar siffran till 25 000.

Malmö ligger i hjärtat av den expansiva Öresundsregionen. Detta område rankas som det mest kunskapsintensiva i norra Europa med sina 14 universitet och högskolor, över 160 000 studenter och 12 000 forskare. Öresundsregionen står för mer än 25% av Sveriges och Danmarks sammanlagda BNP. Den dynamiska miljön lockar naturligtvis också industri och handel. Under de senaste åtta åren har över 50 stora företag flyttat sina huvudkontor till Malmö och varje dag startar åtta nya företag i staden.

LOKALA INGREDIENSER OCH INTERNATIONELLA PÅVERKAN

Med 175 olika nationaliteter representerade bland lokalbefolkningen ger detta naturligtvis ett spännande och varierat kök med utrymme för både nyfikenhet och experimenterande.

Lägg till ett överflöd av lokala kvalitetsråvaror från havet och de bördiga skånska slätterna och du kan börja föreställa dig vad skånska restauranger har att erbjuda. Malmö ståtar med både god mat och enkla, charmiga värdshus där du kan njuta av såväl klassiska svenska rätter som kulinariska specialiteter från världens alla hörn.

UTFORSKA MALMÖ

Stora musikscener, populära konstgallerier och en mängd nattklubbar, pubar och värdshus – det är enkelt att ha en trevlig vistelse i Malmö. Stadens attraktiva gågator kantas av spännande konceptbutiker vid sidan av stora köpcentrum, och tre minuter med tåg från Malmö C ligger Emporia – ett av Skandinaviens största köpcentrum. För den som föredrar friluftsliv ligger Ribersborg, Malmös egen vidsträckta sandstrand, bara ett stenkast från stadskärnan, eller varför inte ta en promenad i någon av de attraktiva stadsparkerna?

EN KLIMATSMART KUNSKAPSSTAD MED 1200-TALSURSPRUNG

1200-talets rikliga sillfiske var början på saker och ting för Malmö, och man växte sedan till en av de största städerna i Skandinavien under 1500-talet. Korsvirkeshus, apotek och handelsbutiker från den tiden finns fortfarande längs kullerstensgator och torg i de äldsta delarna av Malmö. Efter intensiv industrialisering, inklusive textil- och tobaksproduktion och skeppsbyggnad, valde staden en helt ny revolutionär strategi i slutet av 1990-talet.

Idag är Malmö en klimatsmart kunskapsstad, listad som den fjärde mest innovativa i världen av OECD. Här finns en ung, nyfiken och kreativ befolkning – nästan hälften av Malmös invånare är under 35 år. Malmö har cirka 300 000 invånare och i Öresundsregionen som helhet bor drygt 4 miljoner människor.

ETT GRÖNT, HÅLLBART MALMÖ

Malmö Stad har antagit ett unikt förhållningssätt till hållbarhet, där miljömässiga, ekonomiska och sociala effekter alla ingår i ekvationen. Allt som händer i Malmö görs med hållbarhet i åtanke.

Nya klimatsmarta stadsdelar växer fram och gamla områden förbättras med ny miljöteknik. Och målen är ambitiösa. År 2030 ska hela Malmö försörjas med 100% förnybar energi. 100% av de stora konferensanläggningarna och 81% av hotellrummen är redan miljöcertifierade. Lägg därtill den svenska förmågan till organisation, punktlighet och goda språkkunskaper – detaljer som säkerställer att ditt besök går smidigt och enkelt. Malmö, Sveriges tredje största stad, ligger i hjärtat av en expansiv kunskapsregion som attraherar både kommersiell verksamhet och forskningsverksamhet. Öresundsregionen står för mer än 25% av Sveriges och Danmarks sammanlagda BNP och erbjuder en dynamisk, kreativ miljö.

Malmö kombinerar framgångsrikt det rikliga kulturlivet, restauranger och nöjen av en storstad med den avslappnade och vänliga atmosfären i en liten stad. Och bara en halvtimme bort med tåg, över den majestätiska Öresundsbron, väntar Köpenhamn med sin danska charm och ännu fler storstadsupplevelser att njuta av. Passa på att uppleva två länder på ett enda besök!

EVENEMANGSSTADEN MALMÖ

De senaste åren har Malmö framgångsrikt positionerat sig som en evenemangsstad att räkna med. Stadens unika infrastruktur i kombination med en kontinental mentalitet och en stor samlad kunskap och kompetens inom besöksnäringen ger goda förutsättningar för ett bra genomförande.

Malmö stad, Event i Skåne och Malmö Arena har de senaste åren jobbat hårt med Malmös utveckling som värdstad. Tillsammans med stadens föreningar och lokala evenemangsarrangörer har staden utvecklats till en dynamisk partner för rättighetsinnehavare och de senaste årens evenemang vittnar om Malmös ambitionsnivå och leveransförmåga.

2009
UEFA European Under-21 Men’s Football Championship
2011
World Cup Men’s Handball
2012
Swedish Championship Week
2013
Eurovision Song Contest
2014
World Junior Ice Hockey Championships
2015
Women’s World Ice Hockey Championships
2016
European Women’s Handball Championship
2017
DreamHack Masters
2018
Swedish Youth Championships Handball
2019
Swedish Championship Week
2020
European Men’s Handball Championship
2021
World Pride/EuroGames
2022
Special Olympics

LÄNKAR

Malmö Stad: www.malmo.se
Event in Skåne: www.eventinskane.com
Malmö Arena: www.malmoarena.com